Eetu Rantakangas

Islanti piraateille!

  • Määränpäänä Reykjavik
    Määränpäänä Reykjavik

Raportoin vaalien ajan paikan päältä Islannista. Parhaiten lisäkysymyksiä varten minut tavoittaa sähköpostitse eetu.rantakangas@piraattipuolue.fi tai twiittaamalla @ilmanolla. Myös video/puheyhteydestä voidaan sopia.

 

Islannissa Piraattipuolue ottanee viikonloppuna historiallisen vaalivoiton. Islannin piraatit ansaitsevatkin sen. He ovat tuoneet esiin piraattien tapaa tehdä politiikkaa terävämmin kuin yhdenkään toisen maan piraattipuolue. Poiketen esimerkiksi maahanmuuttajilla pelottelevista persuista, piraattien politiikka on eteenpäin katsovaa ja aitoja uusia mahdollisuuksia etsivää. Piraateilla on vahva ideologia, ja piraatit myös tuntevat teknologian mahdollisuudet. He myös aikovat aidosti parantaa maailmaa ja tarjota tämän vuosituhannen ongelmiin tämän vuosituhannen ratkaisuja, muun muassa tuomalla lisää tieteellisyyttä päätöksentekoon. Muissa piraattipuolueissa, ja puolueissa yleensä voidaan vain ottaa oppia Islannista.

Vaalivoiton jälkeen puolueen jatkomenestyksen kannalta kriittisimmältä näyttää tietysti se, kuinka se pystyy vastaamaan maan isoimpiin ongelmiin. Esimerkiksi kurjaan taloustilanteeseen ja kalliiseen asumiseen. Maa, jonka vienti nojaa kalateollisuuteen, tarvitsisi myös uusia vientituotteita. Näiden ongelmien kanssa on tosin oltu lirissä kaikissa demokratioissa milloin milläkin hallituskokoonpanolla - patenttiratkaisujen löytäminen on harvoin onnistunut. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Islannin piraatit näistä haasteista selviävät.

Lainsäädännön ja toimintatapojen uudistamisessa sekä demokratian edistämisessä piraatit kyllä onnistuvat osaamisensa turvin. Politiikan puolella perinteiset toimintatavat istuvat tiukasti, vaikka yhä useammin "koodi on laki". Jos asioita ei valmistella laajalla pohjalla ja avoimesti alusta alkaen, loppuvaiheessa törmätään helposti odottamattomiin ongelmiin. Kuten siihen, ettei tietojärjestelmää voidakaan muuttaa kuluitta uusien verojen tai tukien maksulogiikan mukaiseksi. Ohjelmistopuolella tähän on pyritty vastaamaan kehittämällä prosesseja siten, että ne mahdollistavat reaaliaikaisempaa ja toimivampaa viestintää. Tällöin yllätyksiä ei tule loppumetreillä.

Äänestäjien epävarmuutta Islannin piraatit ovat lieventäneet selvittämällä etukäteen, mistä asioista hallitusneuvotteluissa pitää neuvotella, ja mistä ollaan jo valmiiksi samaa mieltä kunkin muun puolueen kanssa. Näin pelikortit ovat äänestäjille selvempiä jo ennen vaalipäivää. Näistä uusista tekemisen tavoista ammentamalla piraattien vaalivoittokaan tuskin on enää mikään yllätys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Laitetaan sitten twitterisi seurantaan. Mutta ohoh, alkoiko raportointi olla raskasta, kun hiuksesi valkenevat ja näkö sumentua? Profiilikuvista päätellen ;)

Piraattien menestykselle on nähty nuo Islannin kriisit ja pääministerikin, sen päälle vielä kera presidentti puolisonsa.

Piraateille ei valta ole niinkään tärkeää vaan, että kaikessa päätöksenteossa pitää olla läpinäkyvää ja avointa. Kansalle tässä halutaan antaa enemmän valtaa ruohonjuuresta alkaen eikä huipulta alaspäin.

Toimituksen poiminnat