Eetu Rantakangas

Suomi SOTE

  • SOTE-uudistuksen ymmärtäminen olisi jo yhdelläkin julkisomisteisella SOTE-IT-yhtiöllä kyllin vaikeaa.
    SOTE-uudistuksen ymmärtäminen olisi jo yhdelläkin julkisomisteisella SOTE-IT-yhtiöllä kyllin vaikeaa.

Maakuntauudistus etenee, ja on tullut aika tilata uudet sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät.

Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto JulkICT onkin pyytänyt Julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunta JUHTAa keskustelemaan yhteisistä käytänteistä tietojärjestelmien uudistamiseksi.

Keskusteluissa selviää, että kuntien IT-palvelut ovatkin alkaneet irroittamaan SOTE-sopimuksiaan organisaatiostaan maakuntahallintoa varten.

Maakuntien tietohallinto ja ICT-palvelut puolestaan jo määrittelevät maakunnalle tavoitearkkitehtuuria sekä tekevät alustavaa hankesuunnittelua.

Valtio sen sijaan tilaa maakuntauudistukseen liittyvät yleiset ICT-järjestelmänsä Valtorilta joka tuottaa valtionhallinnon toimialariippumattomat ICT-palvelut.

Kunnille puolestaan jää vastuulleen joitain rippeitä aiemmasta SOTEsta ja kunnat ostavat näiden tietojärjestelmät kuntakentän valtakunnalliselta kehitysyhtiö Tieralta joka hankkii ne alihankintana yksityiseltä sektorilta.

Maakunnat puolestaan ostavat ICT-palvelunsa ICT-palvelukeskus Vimana Oy:ltä. ICT-palvelukeskuksen tarkoituksena on tuottaa ja tarjota maakunnille asiantuntija- ja kehityspalveluita sekä hankkia markkinoilta ja yhteistyökumppaneiltaan tarvittavia ohjelmistoja ja muita ratkaisuja.

Valtiokin lähtee mukaan myös SOTE-puolelle perustamalla SoteDigi Oy:n kehittämään sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisia asiakas- ja potilastietojärjestelmän ratkaisuja sekä muita digitaalisia ratkaisuja. Perustaminen tehdään valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n 90 miljoonan euron rahoituksen turvin. Mysteeriksi jää, miksei Vimana Oy riitä tähän tarkoitukseen.

Paikallisesti KuumaICT puolestaan on myynyt oman järjestelmänsä Etelä-Suomen kunnille ja HUS taas pitää kynsin hampain kiinni puolivalmiista Apotistaan jonka järjestelmätoimittajana on amerikkalainen Epic Systems ja suomalaisena yhteistyökumppanina Accenture. Päijät-Hämeessä järjestelmät on hankittu Medi-IT:ltä joka on yksi Suomen suurimmista julkisomisteisista sote-ICT:n ratkaisutoimittajista ja jolla on keskeinen rooli uuden Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän (PHHYKY) tietojärjestelmien ja digitalisaation luomisessa ja kehittämisessä.

Pelkästään näihin eri ICT-organisaatioiden rakenteisiin on jo upotettu enemmän rahaa kuin ne varsinaiset terveydenhuollon tietojärjestelmät maksaisivat. Ehkä Valtion tietokonekeskus olisi vain kannattanut jättää yksityistämättä 90-luvulla niin oltaisiin päästy vähemmällä. Lopulta nämäkin järjestelmät tilataan kuitenkin sen perilliseltä Tiedolta ja hinnaksi tullee 20 miljardia euroa eikä järjestelmä edes pysty vastaamaan ensimmäiseen 10 toimintavuoteen ennen miljoonaa purkkapaikkausta yhteenkään niistä tarpeista joita varten sitä lähdettiin kehittämään.

Kansalaisten ja poliitikkojen näkökulmasta touhun seuraaminen on muuttunut mahdottomaksi jo viimeistään siinä vaiheessa kun mukaan on astunut ensimmäinen julkisomisteinen osakeyhtiö, jonka toiminnan turhaa avoimuutta suojaa osakeyhtiölaki. Tai viimeistään siinä vaiheessa kun Maakunnat ostavat Juhdan ohjeistamina Vimana Oy:ltä alun perin Tieran Tiedolta ostamiin tietojärjestelmiin integrointipalveluita valtakunnallisiin Valtorin kehittämiin toimialariippumattomiin järjestelmiin, jotka Vimana Oy puolestaan alihankkii SoteDigi Oy:ltä. Näyttää siltä, että julkinen sektori on Suomi100-hengessä luonut ainakin 100 SOTE IT-yhtiötä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Aikamoinen härdelli on taas saatu aikaan. Joidenkin mielestä on tietenkin hienoa, että SOTE-IT-alalle ei muodostu monopolia edes eri ohjelmistojen välisille toimimattomille rajapinnoille. Rahhoo mänöö jonninjoutavuuksiin pillipiipareille Sote-asiakkaiden ihmetellessä vierestä palvelujen puutetta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On kerrassaan hassua, että Suomessa on käytetty miljarden euroin rahoja täysin toimimattomiin tietoverkkoihin ja Virossa tekivät maailman parhaan vain 10 miljoonalla eurolla !

Suomessa mennään kaikkiin asioihn päätännässä poliitikko ensin ja kansalainen vasta jonon viimeisenä huonon hallintatavan mukaan.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Suomesta on tullut vähitellen hölmölä. Itsellänikin on tällä hetkellä kaksi erilaista terveydenhoitoon liittyvää nettipalvelua Hyvis ja Omakanta, jotka toimivat miten sattuu ja on vaikea ymmärtää mihin tarkoitukseen ne on kehitetty. Radiossa haastateltiin jokin aika sitten kahta näistä asioista vastaavaa valtion virkailijaa enkä muista koskaan kuulleeni sekavampaa keskustelua.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Sote-uudistuksen tietotekniikka tulee tolkuttoman kalliiksi ja tuskin tulee edes kunnolla toimimaan.

Oikea ratkaisu olisi yksinkertaistaa sote mahdollisimman hyväksi alustaksi järjestelmille. Kustannukset olisivat kertaluokkaa pienemmät ja toimivuus sekä kehittäminen aivan eri luokassa. Lisäksi sama yksinkertaisuusetu toimisi vaikka vuosikymmenet. Se olisi aivan kuin lypsävä lehmä.

Sote-uudistus tulisi toteuttaa luonnollisen monopolin periaatteella, jolloin saataisiin valtavia etuja, joita hallituksen mallissa on mahdoton saada (ks. https://demokraatti.fi/mielipide-uusin-valinnanvap...).

Toimituksen poiminnat